Skupština MŽ prihvatila zaključak MDS-a o Županijskoj bolnici

Friday, 20. May, 2016.

zeljkopavlic

Klub zastupnika Međimurskog demokratskog saveza, vijećnici Željko Pavlic i Zlatko Bacinger,  uputili su prijedlog za nadopunu dnevnog reda 19. Sjednice Skupštine Međimurske županije, koja se održala 19. Svibnja 2016. godine sa točkom:
Očuvanje regionalnog statusa Županijske bolnice Čakovec u prijedlogu nove reorganizacije bolničkog sustava u Republici Hrvatskoj

Prijedlog za dopunu dnevnog reda prihvatio je predsjednik Skupštine Mladen Novak, a samu inicijativu ukratko je predstavio Željko Pavlic, predsjednik MDS-a, koji je u obrazloženju podsjetio da je inicijativa reakcija na najave ministra zdravlja Nakića od   2. svibnja 2016. godine, kada je  ministar  predstavio  javnosti plan racionalizacije i reorganizacije bolničkog sustava. Najavio je, između ostalog, i novu strukturu bolničkog sustava, koja predviđa jednu bolničku ustanovu nacionalne razine, osam regionalnih bolnica; U Osijeku, Slavonskom Brodu, Varaždinu, Rijeci, Zadru, Splitu i dvije u Zagrebu,  dvije subregionalne bolnice u P uli i Dubrovniku i ostale, lokalne bolnice.   Iz ovog prijedloga  vidljivo

je da bi Županijska bolnica Čakovec izgubila sadašnji regionalni status i dobila status lokalne bolnice.

Klub MDS-a se protivi ovom prijedlogu ministra Nakića, jer bi njime Županijska bolnica Čakovec izgubila sadašnji  – regionalni status, čime bi se dovelo u pitanje opseg i razina usluga međimurskim pacijentima u njihovoj bolnici.
MDS ističe da su stanovnici Međimurja velikim ulaganjima, preko doprinosa, samodoprinosa, donacija, osigurali da Županijska bolnica ima dosegnutu visoku razinu brojnih  zdravstvenih djelatnosti i nitko nema pravo da im se one uskrate tj. da po medicinske usluge moraju ići van Međimurja.
MDS se zalaže da,  dok postoji ovakav regionalni – županijski ustroj,  sve županije – regije budu izjednačene u obavezama i pravima, a ne da stanovnici nekih županija  budu oštećeni, uskraćeni u nekom pravima, iako jednako uplaćuju u proračune nadležnih ministarstava.
Za MDS je ovakav  nepravedan i neravnopravan odnos prema Međimurju  diskriminiurajući i ponižavajući i pozivamo ministra da se drži Ustava i Zakona koji garantiraju  pravo na jednakost svih i pravo na regionalnu samoupravu koje se ostvaruje kroz županije.

Zbog svega toga Klub MDS-a je predložio Skupštini Međimurske županije na usvajanje zaključak:
Skupština Međimurske županije ne podržava promjene ustroja bolničkog sustava u kojem bi Županijska bolnica Čakovec izgubila sadašnji regionalni status i traži da se u budućoj reorganizaciji  bolničkog sustava očuva status Županijske bolnice Čakovec kao regionalne bolnice.

 

Nakon prijedloga Zaključka u raspravu su se uključili i predstavnici Klubova vijećnika u Skupštini Međimurske županije Mladen Novak u ime Kluba SDP-HSU-MDS, Zvonimr Siladi HSS, Vladimir Peršić HNS i Aleksandar Makovec HDZ, koji su podržali inicijativu. Župan Međimurske županije Matija Posavec također je istaknuo potrebu donošenja ovog zaključka. U raspravu se uključio i ravnatelj Županijske bolnice Čakovec dr. Miroslav Horvat, koji je podržao inicijativu i predložio dopunu zaključka sa ciljem da se da podrška daljem razvijanju centara izvrsnosti u Županijskoj bolnici, što je i prihvaćeno.
Nakon rasprave dopunjeni zaključak jednoglasno je prihvaćen od svih vijećnika Skupštine Međimurske županije.

 

U završnoj riječi predsjednik MDS-a Željko Pavlic  zahvalio je svima na podršci i  izrazio zadovoljstvo što je u ovoj prilici Skupština Međimurske županije bila jedinstvena i izrazio nadu da će ministar uvažiti stav Međimurske županije kako bi Županijska bolnica u Čakovcu zadržala svoj regionalni status.